(See below for English) Något som jag varit småbesatt av ett bra tag är kombucha, ett skummande fermenterat (jäst) te som innehåller massvis med välgörande bakterier och probiotika. Jag har provat i princip alla sorter jag hittat, men min favorit är fortfarande klassikern från GT’s. Det finns många smarriga smaker (jag gillar alla), och nya verkar poppa upp lite nu och då. I Denver hittade jag en med chiafrön och i min lokala hälsokostaffär finns det en som heter Third Eye Chai. De är alla råa (raw), naturliga, ekologiska, anti-bakteriella, låga i både kalorier och kolhydrater, veganska och Kosher. Den enda sort jag lyckats hitta i Sverige heter Naken och kan köpas här.

Råfrisk: 111128: Kombucha
GT’s Kombucha

De positiva effekterna av kombucha tillskrivs förekomsten av glukonsyra, ättikssyra, probiotikabakterier, mineraler och enzymer. Dessutom innehåller kombucha många antioxidanter, särskilt om den bryggs på vitt eller grönt te. Det verkar inte finnas många studier som varken bekräftar eller motbevisar detta, men min personliga erfarenhet är att kombucha faktiskt hjälper till med matsmältningen. De är också hälsosamma och supersmarriga, vilket faktiskt räcker för mig. När jag är sugen på något sött (som glass, till exempel) så köper jag ofta en kombucha istället — mycket mer tillfredsställande i slutändan.

Några varningsord: Kombucha innehåller små mänger alkohol (från fermenteringen), så håll dem borta från barnen. När man öppnar flaskorna så ger bubblorna i drycken ibland upphov till ett smärre vulkanutbrott (jag har blivit duschad många gånger), så skruva upp korken lugnt och sakta. Av den anledningen så är det inte den bästa drycken att bära med sig i väskan eller fickan. Om du prompt vill göra det så se till att förvara flaskan i något som förhindrar läckage, exempelvis en återanvändbar kasse.

Råfrisk: 111128: Kombucha
Kombucha with chia seeds, found in Denver.

Med en prislapp på $3-5 (20-25:-) kan det lätt bli lite dyrt om man dricker en sån här om dagen. Därför ska jag börja experimentera med att göra min egen kombucha. Till detta behöver man en kombuchasvamp, också kallad tesvamp, Volgasvamp och SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) — en bakterie- och jästkultur som hjälper till att göra vätskan den ligger i till kombucha. De ser ganska läskiga ut de här svamparna, men jag tänker göra min lite gulligare genom att förvara den i en fin burk och ge den ett namn. Några förslag?

Resultatrapport kommer om några veckor.

ENGLISH: One of my long-time obsessions is kombucha, an effervescent fermented tea that contains tons of beneficial bacteria and probiotics. I’ve tried every new kind I could find, but my favorite is still the classic one from GT’s. It comes in many yummy flavors (I like them all), but new ones seem to be launching pretty rapidly. In Denver, I found one made with chia seeds, and in my grocery store here in Ojai they carry one called Third Eye Chai. They are all totally raw, natural, Organic, anti-bacterial/anti-fungal, low in carbs and calories, Vegan and Kosher.

The positive health effects of kombucha are attributed to contents like glucoronic acid, acetic acid, probiotic bacteria, minerals and enxzymes. If brewed using white or green tea, kombucha also contains lots of antioxidants. It seems like there is little research to be found, but my personal experience is that it helps with digestion. It’s also healthy and super yummy, which, really, is enough for me. Whenever I crave something sweet (like ice cream) I usually buy one of these instead, which ends up being much more satisfying.

Råfrisk: 111128: Kombucha
Kombucha in the making.

Words of warning: Kombucha does contain small amounts of alcohol (from the fermentation), so be careful with it around the niños. When you open the bottles, they sometimes erupt in something akin to a small bubbly volcano (I’ve been soaked many times), so twist the cap off slowly and carefully to gradually. That said, if you carry them with you in your bag or pocket make sure they are contained in something leak-proof, like a reusable grocery bag.

Priced anywhere between $3-5 it can get quite pricey if you drink one a day, which is why I am going to start experimenting with making my own kombucha. This requires getting a “mother,” also known as “mushroom” or SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) — a solid mass of yeast and bacteria that will work to ferment the liquid it’s stored in and make it into kombucha. They look quite scary, but I’m going to make mine cute by keeping it in a nice jar and giving it a name. Any suggestions?

Stay tuned for the results, in a few weeks.